Celiakia
Likwidowanie alergii na gluten
Celiakia jest silną i przewlekłą alergią pokarmową na gliadynę, która jest składnikiem glutenu tj. białka 4 gatunków zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa). Medycyna akademicka nazywa celiakię nietolerancją glutenu, ale w diagnostyce biofizykalnej rozróżnienie alergii i nietolerancji jest dość płynne. Choroba doprowadza do uszkodzenia błony śluzowej jelit oraz spłaszczenia kosmków jelitowych. Choroba jest dość dobrze zbadana i osoby zdiagnozowane wiedzą jaką stosować dietę zamienną, aby żyć w miarę normalnie. Pokarmy bezglutenowe są powszechnie dostępne.
Celiakia jest silną i przewlekłą alergią pokarmową na gliadynę, która jest składnikiem glutenu tj. białka 4 gatunków zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa). Medycyna akademicka nazywa celiakię nietolerancją glutenu, ale w diagnostyce biofizykalnej rozróżnienie alergii i nietolerancji jest dość płynne. Choroba doprowadza do uszkodzenia błony śluzowej jelit oraz spłaszczenia kosmków jelitowych. Choroba jest dość dobrze zbadana i osoby zdiagnozowane wiedzą jaką stosować dietę zamienną, aby żyć w miarę normalnie. Pokarmy bezglutenowe są powszechnie dostępne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz